Powered by Smartsupp

Kompostownik domowy Bokashi 16 l, zestaw 2 szt.



Zestaw dwóch kompostowników kuchennych BOKASHI 16 l do domowego kompostowania resztek jedzenia metodą Bokashi.
 
Bokashi to nowoczesna metoda, dzięki której możemy przetwarzać pozostałości organiczne. W przeciwieństwie do konwencjonalnego kompostowania, metoda Bokashi działa na zasadzie fermentacji beztlenowej, w której do bioodpadów dodaje się specjalną mieszankę, aby wspomóc rozkład.
 
Metoda Bokashi wymaga mieszanki kompostowej i pojemnika Bokashi, zwanego również kompostownikiem Bokashi.
 
Ta metoda może być stosowana do przetwarzania odpadów spożywczych, w tym mięsa, ryb, produktów mlecznych i gotowanej żywności i przekształcania ich w bogaty w składniki odżywcze kompost. Ten beztlenowy proces rozkładu zapobiega powstawaniu niepożądanych zapachów i nie przyciąga much.
 
Czas napełniania kompostownika jest indywidualny i zależy od ilości wytwarzanych odpadów, przeciętna rodzina zapełni go w ciągu 14 dni do miesiąca.
Po napełnieniu pozostawić na 14 dni i nie otwierać pojemnika.
 
Podczas 14 dniowej fermentacji możesz użyć drugiego pojemnika domowego kompostownika Bokashi, który znajduje się w opakowaniu.
 
Zestaw zawiera 2 sztuki kompostownika domowego Bokashi o pojemności 16 l każdy, łopatkę do podbieranie odcieków pasującą wysokością idealnie pod kranik, plastikową kielnie do ugnitania bioodpadów, kratki - sitko odsączające na dnie pojemnika, czarne plastikowe kraniki.
 
Mieszankę przyspieszającą kompostowanie należy zamawiać osobno.
 
Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii.
Jak prawidłowo kompostować metodą Bokashi:
 
1. Umieść resztki w kompostowniku Bokashi. Pokrój duże części na mniejsze kawałki.
2. Za każdym razem przykryj lekką warstwą mieszanki kompostowej.
3. Zawsze szczelnie zamykaj pojemnik po każdym napełnieniu.
4. Stopniowo napełniaj pojemnik na kompost resztkami jedzenia, aż pojemnik będzie pełny. Zawsze przykryj sproszkowaną mieszanką kompostową i dokładnie zamknij.
5. Regularnie spuszczaj odciek fermentacyjny z kompostownika (raz na 3-5 dni). Możesz użyć płynu jako nawozu do podlewania kwiatów.
6. Po napełnieniu kompostownika pozostaw w szczelnie zamkniętym pojemniku fermentację przez 14 dni. Pamiętaj, aby regularnie spuszczać płyn za pomocą kranu.
7. Powstały w ten sposób materiał wsypać do powstałego dołka w ziemi i przysypać ziemią lub dodać do kompostu ogrodowego. Następnie zaleca się pozostawienie materiału na 4 tygodnie.
 
 
Możesz dodać do domowego kompostu Bokashi:
 
Owoce i warzywa, resztki gotowanej żywności, pieczywo, fusy po kawie, torebki herbaty, zwiędłe kwiaty, chusteczki do nosa, papierowe serwetki, papierowe ręczniki
 
Czego nie wrzucać do kompostownika:
 
Ocet, sok, mleko, olej, woda, większe kości, popiół, odchody zwierzęce.

Wybierz wariant

KodDostawaCena z VATCena bez VATIlość
278-70868w magazynie269,37 zł219,00 zł
Interesuję cię większa ilość (10 lub więcej)? Poproś o indywidualną ofertę. Zapytaj

Parametry produktu

KolorMateriałObjętośćDługośćSzerokośćWysokośćWaga
czarny/szary plastikowy 2 x 16 l320 mm260 mm380 mm4 kg